PREDAVANJE - Online Streaming

 

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš i
predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske prof. dr. sc. Stanko Tonković
pozivaju Vas na predavanje INFRAREDESIGN
koje će održati prof. dr. sc. Vilko Žiljak sa suradnicima
u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu,
Trg maršala Tita 14, 14. studenoga 2011. u 18:00 sati

InfrareDesign metoda savladava, upravlja i kontrolira primjenu različitih vrsta pigmenata u sprezi sa specifi čnim svojstvima materijala na koja se bojila nanose. Predmet istraživanja je prijelazno područje od vizualnog prema bliskom infracrvenom spektru. Mjeri se apsorpcija nIR svjetla s flore i faune te industrijski proizvedenih bojila. Rezultat su nevidljive, dvostruke i sakrivene slike. Prezentirati će se InfrareDesign mogućnosti na izrađenim modelima.
Do sada su postignuti rezultati prikazani i objavljeni na 20 međunarodnih sajmova inovacija u cijelom svijetu, te primili priznanja, nagrade i povelje više od 50 puta. Svaki proizvod može imati dva prikaza, vidljiv i nevidljiv, koji mogu, ali i ne moraju biti povezani.
Objavljene su teoretske osnove kroz 12 radova u znanstvenim časopisima. Postignuti rezultati se primjenjuju u projektiranju, dizajniranju, individualizaciji te zaštiti u grafičkoj industriji, industriji tekstila, kože, umjetničkog slikarstva, kamuflaži vojne opreme, prehrambenoj ambalaži, farmaceutici, zaštitnim dokumentima i vrijednosnicama.